Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020

Τι θα ήθελες να έχεις: Πιο πολύ ελεύθερο χρόνο ή περισσότερα χρήματα;


Ένα διαχρονικό ερώτημα βρίσκει επιτέλους απάντηση.

Αποτελεί ένα ερώτημα τόσο παλιό όσο και ο καπιταλισμός (ΟΚ, μπορεί και λίγο παλιότερο αλλά δε θα τα χαλάσουμε τώρα): Αν είχες τη δυνατότητα να διαλέξεις ανάμεσα στο να έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο ή περισσότερα χρήματα, τι θα επέλεγες τελικά;

Μια πειστική απάντηση στην παραπάνω σπαζοκεφαλιά προσπάθησαν να δώσουν μέσα από σχετική μελέτη ερευνητές των αμερικανικών Πανεπιστημίων της Pennsylvania και της Καλιφόρνιας, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση της Κοινωνικής Ψυχολογίας και της Επιστήμης της Προσωπικότητας (μτφρ: Journal of Social Psychological and Personality Science).

Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω έρευνα στην οποία συμμετείχαν 4000 εθελοντές , το 64% των ανθρώπων προτιμά το χρήμα έναντι του «περισσότερου ελεύθερου χρόνου» -μια διαπίστωση που, μάλλον, δεν θα πρέπει να προξενεί εντύπωση αν ρίξει μια ματιά γύρω του και, κυρίως, αν φιλοσοφήσει λιγάκι τον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται από πολύ νωρίς να λειτουργεί το άτομο μέσα στις λεγόμενες «ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες».
Ωστόσο, αυτό που προξενεί εντύπωση από τα ευρήματα της μελέτης είναι ότι οι εθελοντές που απάντησαν ότι επιλέγουν τον χρόνο έναντι του χρήματος (το υπόλοιπο 36%, δηλαδή) αποδείχτηκε ότι ήταν και οι πιο ευτυχισμένοι, με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν σε σχετικό συμπληρωματικό ερωτηματολόγιο που διερευνούσε το πόσο ικανοποιημένος ένιωθε καθένας από τους συμμετέχοντες από την ποιότητα της ζωής του.

Αναρωτιέσαι για ποιο λόγο οι άνθρωποι αυτοί ένιωθαν πιο ικανοποιημένοι; Η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο που αυτοί εκτιμούν και υπολογίζουν τα δύο προαναφερθέντα αγαθά -όσοι επέλεγαν χρήμα εστίαζαν στο ότι δεν το είχαν (κάτι που, μοιραία, τους χαλούσε τη διάθεση) ενώ αντίθετα, αυτοί που προτιμούσαν τον ελεύθερο χρόνο, οραματίζονταν πώς θα τον ξοδέψουν (στην τελική ανάλυση, τι πιο ευχάριστο και ανεβαστικό από το να κάνεις σχέδια και να οργανώνεις πώς θα περάσεις τον ελεύθερο χρόνο σου μόνος σου ή παρέα με τους δικούς σου ανθρώπους;).

Επιπλέον, οι εθελοντές που επέλεγαν τον χρόνο από το χρήμα στην πλειοψηφία τους ήταν:
  • Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
  • Γονείς ενός ή περισσοτέρων παιδιών
  • Παντρεμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.