Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Περισσότερες επιχειρήσεις και εργαζόμενoι κερδίζoυν μείωση 40% του ενoικίου


Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα η νομοθετική διάταξη με την οποία διευρύνεται η περίμετρος κάλυψης επιχειρήσεων και εργαζομένων οι οποίοι δικαιούνται μείωση του ενοικίου κατά 40% λόγω της πανδημίας. Την επέκταση του μέτρου σε περισσότερους δικαιούχους προανήγγειλες χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ANT1.


Η διάταξη θα προβλέπει την έκπτωση κατά 40% στο ενοίκιο επαγγελματικής στέγης πιθανότατα για το μήνα Απρίλιο και στις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού και είτε έχουν κατεβάσει ρολά ή παραμένουν ανοιχτές παρά τη δραματική μείωση του τζίρου τους. Την ίδια έκπτωση θα έχουν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων για το ενοίκιο της πρώτης κατοικίας τους.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν μικρότερο ενοίκιο θα δικαιούνται αναστολή στην πληρωμή των φόρων και των δόσεων ρυθμίσεων μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 αλλά και έκπτωση 25% σε περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης των οφειλών τους.

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι για να κερδίσουν την έκπτωση 40% στο ενοίκιο θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Για τη μείωση ενοικίου επαγγελματικής στέγης ο επιχειρηματίας– εργοδότης θα πρέπει:

- να καταθέσει αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και

- στη συνέχεια θα πρέπει να παραδώσει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρησή του, ένα αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του.
Για τη μείωση του ενοικίου της πρώτης κατοικίας, η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

- Ο εργοδότης θα παραδώσει αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης που έχει ή θα καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ για την αναστολή της δραστηριότητάς του, σε κάθε εργαζόμενό του, του οποίου έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του.

- Στη συνέχεια ο εργαζόμενος, θα χρησιμοποιήσει το αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του, για να συμπληρώσει τη δική του αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας (https://supportemployees. yeka.gr).

- Στη συνέχεια θα προσκομίσει αντίγραφο στον ιδιοκτήτη για να μειωθεί το ενοίκιό του κατά 40%.

Αντίστοιχα, για τους ιδιοκτήτες της κύριας κατοικίας παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι την 31/3/2020 με δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.